PROGRAMKERESŐ
Ke Sz Cs Sz Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

SZAVAZÁS
Mely programokból látna többet szívesen a Városi Könyvtárban?

 


 
OLDALTÉRKÉP
Rendezvények, hírek

A Ceglédi Kossuth Művelődési Központ hírei, programjai
Pille őszi mesebérlet
Kedves Érdeklődők!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a meghirdetett Pille Őszi Mesebérlet előadásaira minden hely elkelt. A nagy érdeklődésre való tekintettel harmadik mesebérlet és szólójegyek vásárlására nyílik lehetőség.
Az előadások időpontjai a következők:
SÜSÜ A SÁRKÁNY október 9-én 16.00 órai kezdéssel
KALÁKA KONCERT november 27-én 14.30 órai kezdéssel
A DIDERGŐ KIRÁLY december 10-én 13.00 órai kezdéssel .
Kérjük forduljanak bizalommal a jegypénztár munkatársához!
T.: 53/505-041 Nyitva tartás keddtől péntekig 10.00-13.00 14.00-18.00 óráig, szombaton 08.00-12.00 óráig.
2014.04.16. 13:03 (cegledikultura.hu)

A hattyúk tava - Kijev City Balett előadása
A Világhírű Kiev City Balett Közép Európában! Ezúttal Magyarországon is!
A Hattyúk tava - A balett történelem legnagyobb klasszikusa.
A Kiev City Balett számos elismerést tudhat magáénak. A közel kétszáz évvel ezelőtt megalakult киевськй муниципапьний театр / Kijevi Állami Színház kiváló táncművészei évről évre kiemelkedő és profi produkciókkal örvendeztetik meg a közönséget. A méltán híres társulat Magyarországra látogat és a Balett történelem legnagyobb klasszikusában a Hattyúk Tavában láthatjuk kiteljesedni a felülmúlhatatlan táncművészek tánctudását. A több mint 40 főből álló csapat ebben az évben közel 50 alkalommal lép fel Közép Európában. Az együttes egy rövid bemutatkozás erejéig már 2012-ben látható volt Magyarország 5 nagyvárosában, de a hatalmas sikernek köszönhetően most újra megtisztelnek minket jelenlétükkel. A táncművészek szakmai tudását mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy Oroszország és Ukrajna legjobb mestereinek tanítványai alkotják a csapatot, akik csak egy hosszas előválogatás után lehettek tagjai ennek a neves együttesnek. A tánctársulat hazai szereplői mellett a külföldről (Japán, USA, Grúzia,) érkezett legkiválóbb táncos szólisták közreműködnek az együttesben, akik nívós nemzetközi balett versenyeken is bizonyították rátermettségüket. A balett együttes élén 1998-tól – 2005-ig Valery Kovtun majd a későbbiekben Victor Litvinov állt. Jelenleg a híres, kitüntetett ukrán táncművész Tatjana Borovik igazgatja a világhírű társulatot. A nemzetközi palettán is óriási sikert aratott együttes fesztiválokon, és Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Svájc, az Egyesült Királyság, Szlovénia, Románia, Japán, Kanada legnagyobb színpadai után most Magyarországon teszi ismét tiszteletét. Biztosak lehetünk abban, hogy nem mindennapi, hagyományőrző, eredeti klasszikus balettelőadás részesei lehetünk, ahol a legjobban képzett táncművészek kalauzolnak el minket a Hattyúk tava varázslatos birodalmába.
Szereposztás:
Odetta/Odilia - Balaban Khristina, Bondarenko Oksana, Nagasawa Mie
Zigfrid (prince) - Lagunov Evgeny, Sukhorukov Nikita
Rotbard - Sukhorukov Nikita, Sinyavsky Mikhail
Pas-de-trois - Kawasaki Akari, Nagasawa Mie, Voronova Alisa, Balaban Khristina, Bondarenko Oksana, Lagunov Evgeny, Tristan Vladimir, Sinyavsky Mikhail
2014.10.13. 20:22 (cegledikultura.hu)

A Duna-delta szárazföldi- és vízi madárvilága
ANTAL LÁSZLÓ 1945-ben született a Zala megyei Szattán, Erdélyből menekült szülők negyedik gyermekeként.
A család közvetlenül a háború után visszatért Erdélybe, és a többi front elől menekülő, mindent hátrahagyó családhoz hasonlóan, a semmiből kezdte újra, nagy szegénységben éltek.
László korán kezdett érdeklődni a természet, különösen a madarak iránt. Barátaival, középiskolás fiúkkal megalakították az Ifjú Természetbarátok Köre (ITK) egyesületet. Hetenkénti összejöveteleik alkalmával egyikük előadást tartott egy madárfaj etológiájáról (megjelenés, táplálkozás, fészekrakás, szaporodás, viselkedés stb.), valamint madárneveket tanultak magyarul és latinul. Ócska kerékpárjaikkal rengeteget járták Erdélyt, különösen a vizes, lápos helyeket, ahol sok madár fészkelt. Ismerték minden ritka madár fészkelő-helyét (pl. szirti sas, héja). Minderről naplót vezettek. Csak az lehetett tagja az egyesületnek, aki
vállalta, hogy leérettségizik. Mindannyian teljesítették vállalásukat, ornitológusokká és komoly fotósokká is váltak. Később cikkeik is megjelentek természetvédelmi szaklapokban.
László biológus szeretett volna lenni, hiányos román nyelvtudása miatt azonban nem sikerült a felvételije, így az állatorvosi egyetemre jelentkezett Kolozsvárra, ahol 1971-ben diplomázott. Noha biológus nem lett, a madarakhoz hűséges maradt. Ismerte minden európai madár, vadon nőtt növény magyar és latin nevét, az egyetem utáni hat hónapos katonaság alatt, (akkor már férj és apaként) megtanulta a gombák latin nevét is. Egyetemista korában, mint a jövő tehetséges ornitológusát emlegették a rengeteg megjelent dolgozata alapján.
Aztán a lélekölő, kilátástalan, eredménytelen munka, a romániai szocializmus, a rosszul működő TSZ-ek, (az állandó takarmányhiány okozta nagyszámú elhullás, beteg állat, gyenge hozam), a pártfunkcionáriusok általi állandó ellenőrzés, fenyegetettség miatt, és talán a család miatt is, elmaradt a tudományos munka.
Első fényképezőgépét a fillérenként összegyűjtött bélyeggyűjteménye árából vásárolta 14 éves korában. Ettől kezdve rengeteg kiállításon (nemzetközin is) term
észeti és néprajzi témájú képekkel vett részt, díjakat is elhozva.
A Duna-deltában először 1963-ban, 18 évesen járt. Egyik madarász barátjával két összetákolt kerékpárral indultak el a kb. 500-600 km-es útra. A delta szerelmese volt, élete legboldogabb napjait élte ott, később is gyakran utazott oda. Eleinte kis robogóval, amivel a hatalmas csomagot (les-sátor, fotófelszerelés, ruha, élelem) is vinni kellett. Mire autó is lett, már ritkábban ment, pedig a felszerelést könnyebben vihette volna, de közben három gyermek is született, akikkel eleinte nehéz lett volna a deltai élet. (van falu ahol templomba és iskolába is csónakkal kell menni, különösen tavasszal, nyár elején, márpedig a madarak akkor költenek, akkor lehet jól fotózni a fészek környékére felállított, néha cölöpökre épített les-sátorból (egy-egy jó fotó 4-6 órai várakozás, próbálkozás után sikerült).
A Magyarországra való áttelepülés, a szülőföld elhagyása (amire a gyermekei jövője miatt szánta rá magát 1989-ben), mint minden érzékeny embert, őt is nagyon megviselte. Több mint 10 évig nem fotózott. Aztán egy halál-közeli betegségből felépülve, újra elkezdett dolgozni, most már digitális felszereléssel.
Élete utolsó nyolc évében nyolcszor volt a Duna-deltában barátaival vagy egyedül.
Egy alkalommal az egész családdal, több napra kishajót bérelt és járta be a delta kanálisait. Ekkor mutatta meg unokáinak az Ő kedves, szépséges Duna-deltáját.
Halála előtt három hónappal, 66 évesen, már betegen vezette le a több mint 2000 km-t, mondván, hogy jövőre már nem valószínű, hogy megy. Ez volt az utolsó fotózása a Duna-deltában. Elbúcsúzott.
2014.09.25. 11:14 (cegledikultura.hu)

[2014.10.20. - 14:57:47]
vissza előre stop start lassabban gyorsabbanoldal:1/11 bejegyzés:10/103

[+] 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok »
85. Ünnepi Könyvhét ceglédi rendezvényei

Idén is gazdag programmal vártuk az olvasás szerelmeseit június első napjaiban. Programjaink összeállításakor gondoltunk az óvodásokra, a kisgyermekekre, a kamaszokra és a felnőtt olvasókra egyaránt. Az író olvasó találkozóknak intézményünk hat helyszíne adott otthont.

 

A rendezvényekről készült fotókat a képre kattintva tekithetik meg! (feltöltés alatt)

bővebben »

[+] Könyvtárhasználati vetélkedő Móra Ferenc életéről »
Könyvtárhasználati- és műveltségi vetélkedő 2014.05.12.

" Nem vagyok csillag, csak rőzsetűz, de az amíg ég, meleget tud adni ... "  (Móra Ferenc)

 

A Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Gyermekkönyvtára Móra Ferenc születésének 135. és halálának 80. évfordulója tiszteletére levelezős játékot hirdetett a ceglédi általános iskolák 3. és 4. osztályos tanulói számára.

 

A rendezvényen készült fotókat a képre kattintva tekintheti meg!

bővebben »

[+] Szavalóverseny a Költészet Napja alkalmából »
Szavalóverseny a Költészet Napja alkalmából
Szavalóverseny a Költészet Napja alkalmából

A Költészet Napja tiszteletére – több évtizedes hagyományt folytatva - versmondó versenyt hirdetett a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár. A versenyre a ceglédi általános iskolák négy korcsoportban nevezhették tanulóikat.

 

A rendezvényen készült fotókat a Képtárban tekintheti meg!

bővebben »

[+] Mese- és prózamondó verseny »
Mese- és prózamondó verseny városi döntője 2013. december 2 - 3.

Évtizedes hagyomány, hogy a Gyermekkönyvtár december elején nemes versengésre hívja városunk általános iskoláinak legkiválóbb mesemondóit.

Így történt ez idén is, december 2-án az alsó tagozatos, 3-án pedig a felső  tagozatos diákok álltak a zsűri elé, összese 48-an.

 

A rendezvényen készült fotókat a képre kattintva tekintheti meg!

bővebben »

[+] Adventi készülődés a Gyermekkönyvtárban »
Adventi készülődés a Gyermekkönyvtárban 2013. november 30.

Advent első hétvégéjén számtalan program közül választhattak a kisgyermekes családok. Sokan ki is használták a napsütéses szombat délelőttöt és a gazdag városi programok mellett betértek a Gyermekkönyvtárba, hogy együtt készüljenek a közelgő ünnepre.

 

A rendezvényen készült fotókat a képre kattintva tekintheti meg!

bővebben »

[+] Kiskun Farkas László emlékezete »
Kiskun Farkas László - Közelképek

A nagy tehetségű költőre emlékeztek november 15-én a Városi Könyvtárban.

 

Az irodalmi esten Dr. Surányi Dezső töltötte be a moderátor szerepét:

"Aligha képzelhető el városi ünnepség a költő versei nélkül... Tíz éve, hogy az átkos kór kiszakította körünkből Kiskun Farkas Lászlót, akinek pedig csak annyi óhaja volt a Sorstól, legyen (!!!) egy verseskötete. Az ugyan meglett, de addigra elhalt Cegléd Nagy Barátja, Velkey Imre tanár úr szeretett barátja... "- fogalmazott a professzor.

 

A rendezvényen készült fotókat a képre kattintva tekinthetik meg!

bővebben »

[+] A szorongástól az önbecsülésig »
A szorongástól az önbecsülésig 2013.10.12.

"Az önbecsülés föltárja, hogy szívünk mélyén lakik bennünk valaki, aki sokkal több, mint amit valaha is reméltünk." Pál Ferenc

 

A rendezvényen készült fotókat a képre kattintva tekintheti meg!

bővebben »

[+] Vitézi próbák Gárdonyi történetei alapján »
V. Mesegombolyag kalandjáték és Táncház okt.12.

Október 12-én ötödik alkalommal rendezte meg a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár - az Országos Könyvtári Napok alkalmából – hagyományos Mesegombolyag kalandjátékát.

 

A rendezvényen készült fotókat a képre kattintva tekintheti meg!

 

bővebben »

[+] Kistérségi kultúrdélután kétkeréken és egy falatnyi Itália »
Kistérségi kultúrdélután kétkeréken és itáliai est okt.11.

A "Könyvtárak az emberi kapcsolatokért" kezdeményezéshez kapcsolódva, az Országos Könyvtári Napok keretében olvasók és könyvtári dolgozók pattantak fel kétkerekű járműveikre, hogy a mintegy tíz kilométeres tanyák és erdők szegélyezte kanyargós út végén felfedezzék Törtel kulturális és természeti kincseit.

 

A rendezvényen készült fotókat a képre kattintva tekinthetik meg!

bővebben »

[+] Nyújts segítő mancsot! »
"Nyújts segítő mancsot!"

Egyedülálló vállalkozásba fogott Kis Anna – civilben marketing szakember – amikor Dr. Mező Tibor állatorvossal közösen megírták a kutyatartó gazdiknak szánt elsősegélynyújtó kalauzt.

 

A rendezvényen készült fotókat a képre kattintva tekinthetik meg!

bővebben »A honlap a "Közkincs 2008." Program keretében, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus támogatásával készült.

www.mmi.hu
Magyar Művelődési Intézet
és Képzőművészeti Lektorátus
www.nka.hu
Nemzeti Kulturális Alap
www.pmkult.hu
Pest Megyei
Közművelődési Intézet
www.erikanet.hu
Egységes Regionális Információs
Közművelődési Adatbázis
www.pemeksz.hu
Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete
www.mke.oszk.hu
Magyar Könyvtárosok Egyesülete
www.oszk.hu
Országos Széchenyi Könyvtár
www.szikla.net
Szikla Integrált
Könyvtári Rendszer
www.okm.gov.hu
Oktatási és Kulturális
Minisztérium
www.cegled.hu
Cegléd Város
Hivatalos Honlapja

 
 

a lap tetejére
A lap 0.0338 másodperc alatt készült el.
Copyright 2014 Cegléd Városi Könyvtár design by © Ceglédinfo
| A látogatók száma 2010.02.01-től összesen: 544121 | Ebben a hónapban: 9222 | Ma: 340 | jelenleg: 1 | Statisztika |