PROGRAMKERESŐ
Ke Sz Cs Sz Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre!


SZAVAZÁS
Milyen folyóiratokat olvasna és kölcsönözne szívesen a könyvtárban?

 
 
OLDALTÉRKÉP
A könyvtár részlegeiElérhetőség
Cím: Központi Könyvtár
2700 Cegléd, Szabadság tér 5/a
Telefon/Fax : (53) 310-195
E-mail: konyvtar@cegledikultura.hu
Nyitvatartás:
Hétfő: zárva
Kedd-Péntek: 9-18 óráig
Szombat: 9-15 óráig

 

SZOLGÁLTATÁSOK

 

Kölcsönzés
A könyvtár az állományában lévő könyveket - a helyben használt dokumentumok kivételével 4 hétre kölcsönzi. Az egyszerre kikölcsönözhető könyvek száma 10 db.

A legfrissebb számok kivételével kölcsönözhetők a napilapok, folyóiratok és azok lemezmellékletei. Kölcsönözhetők a hangosfilmek, hanglemezek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Könyvtárközi kölcsönzés
A könyvtár az állományából hiányzó műveket az olvasó kérésére könyvtárközi kölcsönzéssel megkéri. E szolgáltatás térítéses.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előjegyzés

A kölcsönzés alatt álló könyvekre előjegyzés kérhető. Díja személyes 120 Ft, online ingyenes.

 

Olvasógaléria, helybenolvasásA nem kölcsönözhető dokumentumokat a könyvtár nyitvatartási ideje alatt helyben használhatják az olvasók. A kézikönyvtár a gyors tájékozódást és az elmélyült kutatómunkát egyaránt segítő adattárakat,lexikonokat, enciklopédiákat, szótárakat, jogszabálygyűjteményeket, egy-egy tudományág összefoglaló műveit, monográfiáit tartalmazza.

 

 

 

Folyóiratolvasó

 

Gazdag választékú hazai és külföldi napi- és hetilap, folyóirat,

 

képeslap segíti a tájékozódást és ad friss információt a társadalom, a politika, a természet , az irodalom, művészetek és egyéb tudományok

területén. A legfrissebb számok kivételével a folyóiratok, képeslapok, napilapok 3 napra kölcsönözhetők.

Az egyszerre kikölcsönözhető példányszám 6 db.

A folyóiratok lemezmellékletei térítési díjért kölcsönözhetők.

 

 

Hangtár

A több ezer hangfelvételt tartalmazó állományból komolyzene, népzene, jazz, rockzene, irodalmi összeállítás hallgatható hanglemezen, kazettán és CD-lemezen. A kölcsönözhető komolyzenei állományból 1 hétre 3 db hanglemez kérhető.

 

Hangoskönyvek

A vakok és gyengénlátók művelődését, szórakozását segíti a különgyűjtemény. A kölcsönözhető kazetták elsősorban irodalmi alkotások hangfelvételét tartalmazzák.

 

Tájékoztatás

Általános tájékoztatás a könyvtár használatáról, szolgáltatásairól, katalógusairól, állományáról. Adatszolgáltatás telefonon is kérhető.

 

Szaktájékoztatás
A könyvtárosok egy adott témakörben kérésre irodalomkutatást, irodalomfigyelést végeznek. Segítséget adnak a bibliográfiák használatához, kérésre összeállítják az adott témára vonatkozó irodalomjegyzéket.

 

Közhasznú információs szolgáltatás
Elsősorban a napi ügyek intézéséhez nyújt segítséget. A külön polcon elhelyezett állományban megtalálhatók az alapvető kézikönyvek mellett a helyi képviselőtestületi ülések jegyzőkönyvei, helyi vonatkozású tájékoztatók.

 

Sajtófigyelés
Adatbázist építünk azokból a cikkekből, amelyek a lakosságot érintő eseményekről a helyi és az országos napilapokban, folyóiratokban megjelentek.

 

Számítógépes adat- és információszolgáltatás
A korszerű, gyors és hatékony információnyújtás érdekében a könyvtár alkalmazza a számító- gépes adatfeldolgozás eszközeit és módszereit. Folyamatosan frissített adatbázisok:

  • PRESSDOK - országos sajtófigyelés a társadalmi és gazdasági élet területéről - MAGYAR TÖRVÉNYTÁR - jogszabálygyűjtemény, a hatályos, élő joganyag feldolgozása
  • IRODALMI BIBLIOGRÁFIA - irodalomtörténeti tanulmánykötetek és folyóiratok analiti kus, elemző katalógusa
  • HELYTÖRTÉNETI adatbázis - a helyi újságok, folyóiratok feldolgozása
  • EBSCO Publishing adatbázis szolgáltatása révén angol nyelvű folyóiratcikkek elérése az interneten keresztül.
  • További információk: itt
    EBSC

 

 

Internet


Könyvtárunk az IKB pályázatán elnyert 10 számítógépen biztosítja az olvasóknak az internet használatát, ezen felül szövegszerkesztésre és nyomtatásra is lehetőséget nyújt.
2003. április 1-től az internetet térítési díj ellenében vehetik igénybe az olvasók. Használata minden megkezdett félórára 150 Ft, egy órára 300.- Ft.

 

Az internet használati szabályzatát a könyvtár használati szabályzatának 2-es számú melléklete tartalmazza.

Az ART videotékát, a Hangoskönyveket, DVD lemezeket valamint a könnyű- és komolyzenei CD gyűjteményt megtalálhatja az olvasógalérián. 

 

 

"Könyvet házhoz"
A könyvtár speciális szolgáltatása a mozgássérültek, idősek, betegek, helyhez kötött emberek ellátására szerveződött 1981-ben. A könyvtári szolgáltatást igénylőket kéthavonta egy alkalommal keresi fel otthonukban a könyvtáros, konkrét kéréseket teljesítve és válogatási lehetőséget biztosítva számukra. A szolgáltatást bárki igényelheti, aki mozgásában oly mértékig korlátozott, hogy más módon nem jut olvasnivalóhoz.Kérésüket eljuttathatják a könyvtárhoz levélben, telefonon vagy körzeti ápoló, esetleg szomszéd segítségével.

 

Fénymásolás

A könyvtár állományában levő, korlátozás alá nem eső, valamint hozott dokumentumokról térítési díjért fénymásolatot készít a könyvtár.

 

Könyv és folyóiratárusítás
A könyvtár helyi szerzők, intézmények kiadványait alkalomszerűen árusítja. A könyvtár állományából kiselejtezett, feleslegessé vált könyvek, folyóiratok, képeslapok kedvezményesen megvásárolhatók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rendezvények, kiállítások

 

 

A könyvtár megemlékezik 

 

az írók, költők jubileumi évfordulóiról, a könyv ünnepeiről. Kiállítások, író - olvasó találkozók, irodalmi estek várják az érdeklődőket. A könyvtár közművelődési tevékenységében lehetőséget ad a helyi 

szerzők, fiatal alkotók, helytörténeti kutatók bemutatkozásainak, kötetlen beszélgetéseknek.

 

 

 

Könyvtári klubok és körök

 

A könyvtár felújította a Kárpáti Aurél Irodalmi Asztaltársaság összejöveteleit. Az 1990 óta ismét műkődő Asztaltársaság célkitűzései: 
- Cegléd kulturális fejlődésének előmozdítása
- Irodalmi, képzőművészeti, színházi, zenei emlékeinek felkutatása
- A városhoz kapcsolódó hagyományok őrzése, ápolása 

A jelenleg 25-30 fős öntevékeny kisközösségből olyan szellemi alkotóműhely alakult, melynek tagjai Cegléd kulturális életének aktív résztvevői. 1990. óta számos sikeres összejövetelt tartott az Asztaltársaság, amelyeken a Cegléden élő, illetve elszármazott közismert személyek beszéltek hivatásukról, pályájukról és mutatták be könyveiket, állították ki alkotásaikat. Az Irodalmi Asztaltársaság rendszeres időközönként tartott összejövetelei, rendezvényei nyilvánosak.

 

Cegléd Barátainak Köre

1982. szeptember 25-én, Kossuth ceglédi beszédének évfordulóján alakult meg a Cegléd Barátainak Köre. Célja, hogy a Ceglédről elszármazottak kapcsolatban maradjanak a várossal, ne feledjék múltját, ismerjék meg mai életét és esetleg jövőjének formálói is lehetnek. Az évenkénti személyes találkozóra ősszel kerül sor. A közgyűlés mellett mindig gazdag helyi kulturális és egyéb programot szervez a vezetőség a kör tagjainak.

A Baráti Kör kiadványai: 
- Ceglédi emlékek; Baráti Kör tagjainak visszaemlékezései. Cegléd, 1995. 
- Tisztelet Ceglédnek. Ceglédi emlékek. II. Cegléd, 1998. 
A Cegléd Barátainak Köre Egyesület székhelye a Ceglédi Városi Könyvtár, 2700 Cegléd, Szabadság tér 5/a.

A honlap a "Közkincs 2008." Program keretében, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus támogatásával készült.


Minősített könyvtár
Minősített
könyvtár
www.szikla.net
Szikla Integrált
Könyvtári Rendszer
www.mke.oszk.hu
Magyar Könyvtárosok Egyesülete
www.cegled.hu
Cegléd Város
Hivatalos Honlapja

 
 

A lap 0.0121 másodperc alatt készült el.
Copyright 2018 Cegléd Városi Könyvtár design by © Ceglédinfo
| A látogatók száma 2010.02.01-től összesen: 1596750 | Ebben a hónapban: 12280 | Ma: 2170 | jelenleg: 1 | Statisztika |